Verktyg som författare

författare_1

     Många av oss har någon gång velat skriva en bok. Färre av oss sätter sig faktiskt ned och påbörjar det stora projektet att skapa en helt egen bok med allt vad det innebär. Om du tillhör den skaran som faktiskt påbörjat skapandet så har du förmodligen också slagits av känslan att skrivandet känns övermäktigt mellan varven. Det blir mer och mer krånligt att hålla reda på karaktärer, platser, kapitel, stycken och mycket mer ju längre du kommer i skrivandet på ett projektet. Misströsta icke, ty det finns hjälp att få…

Att få en idé till en bok är enkelt, och tar du dig vidare och påbörjar själva skrivandet så kommer du upptäcka att det inte är enkelt att hålla ordning på allt i boken i huvudet. Kanske du föredrar den gamla hederliga varianten med Post-It lappar uppklistrade runtomkring hela datorskärmen, på väggen och överallt där utrymme finns. Skärmen räcker väldigt sällan till åt minnesanteckningar för en hel bok, och sätter du Post-It lappar runt omkring i huset så blir det i längden väldigt tidsödande att springa runt och kika på dessa när du skriver.
Du kanske istället har en bok eller anteckningsblock för minnesanteckningarna istället, vilket ger dig mycket mer utrymme, men inte alls samma lättillgänglighet som Post-It lappar fastklistrade framför dig när du skriver. Så, vad är alternativet? Bland en uppsjö av mer eller mindre bra program som underlättar just skrivprocessen ska vi här fokusera på en av de jag personligen gillar bäst, Scrivener.

Författare_4

Scrivener är ett av många program som finns tillgängliga för dig som skriver, vare sig det är manuskript för teater eller film, böcker, journalistiska artiklar eller andra arbeten med text där du vill ha god struktur och organisation. Det är också ett program som finns tillgängligt på både Mac och Windows, och sedan nyligen även på iOS, vilket är ett stort plus för många.

Så, vad är det då för magiskt program som hjälper mig att skriva böcker?
Dessvärre har utvecklingen av magi som inslag i Scrivener blivit fördröjt på obestämd tid. Däremot kan du hitta ett antal nyttiga funktioner i programmet som är tillräckligt nära ren och skär magi.
Konceptet bakom Scrivener är inget unikt i sig, men programmet är ett av de i särklass bästa för ändamålet.

Oavsett hur du skriver, snöflingemetoden eller bara skriver på ren känsla så kommer du vid någon punkt behöva gå tillbaka i din text, kontrollera någon research eller kanske ändra i din boks tidslinje. Scrivener hjälper dig att enkelt göra det genom att i grund och botten vara ett program där du bland annat kan flytta runt stycken, kapitel och text lika lätt som du flyttar runt i en tidslinje du gjort med Post-It lappar. Och du kan ha all information lättillgänglig samtidigt som du skriver, vare sig det är textfiler, bilder, ljudfiler eller videofiler. Alla dessa kan du ha öppet och synligt samtidigt som du skriver i Scrivener.

När du påbörjar ett nytt projekt i Scrivener så ges du möjligheten att skapa något utifrån flera olika mallar beroende på vad för text du vill skapa. Detta kanske inte imponerar så värst mycket, men när du sedan är klar med texten kan du även välja fritt mellan format för att spara eller skriva ut texten. Några av formaten du kan välja är e-bok, pdf, tryckt bokformat, vanligt manuskript och många fler.

Under skrivprocessen finns det massor med smarta funktioner som hjälper dig hålla ordning på skrivandet, och även en behaglig fullskärmsfunktion där du enbart ser texten du skriver utan några andra störande moment på skärmen.

win-feature-fullscreen

Är du en av de som kan behöva en liten blåslampa i ändalykten när du skriver för att uppnå ditt mål så finns även här en bra funktion för detta. Eller om du bara vill hålla koll på statistiken över ditt skrivande så är den här funktionen perfekt. Sätt enkelt upp mål för hela manuskriptet eller delmål för hur många ord per session du vill skriva för att bli klar innan ett visst datum.

En annan häftig funktion är namngeneratorn. Och då talar vi om en väldigt välskapad generator där du kan välja mellan massor av parametrar för att slumpa fram namn till dina karaktärer. Bland annat ursprung för namnet och bokstäver i namnet är bara två av de parametrar du kan ställa in. Det enda nedslaget här är att det inte finns fantasy namn att välja på bland parametrarna av namnursprung.

Och för att avrunda, så givetvis kan du pröva programmet gratis innan du bestämmer dig för om du vill köpa det. Har du kommit så långt att du har en idé om en bok i huvudet, gör slag i saken och börja skriva också. Låt inte projektet kännas övermäktigt, och ge Scrivener en chans om du vill ha en liten hjälpreda i skapandet. Lycka till!

“Om du vill lära känna dig själv riktigt väl, börja med att skriva en bok.”

Författare_2