Fotbolls författare

Roberto Belmonte heter mannen från Italien som skriver något unika böcker. Författaren är ett stort fotbollsfan och i sina böcker hittar vi alltid den röda tråden sport. Han har skrivit totalt 4 olika böcker under åren, alla med sport och magi som huvudämne. Men dessvärre har ingen utav böckerna översatts till något annat språk ännu så därför tänkte vi ta och berätta lite om hans allra första bok som han skrev 1993.

Den allra första boken Roberto skrev heter Gli Azzurri prima non arrivano och handlar om Italien i början av 1900 – talet. Boken utspelar sig främst i Milano där vi får följa familjen Brossal. Det är Gino den fotbolls-tokige pappan, Maria den glömska mamman och deras 3 barn som fortfarande går i skolan. På utsidan ser det ut att vara vilken familj som helst men innanför dörrarna är det inte ovanligt att små magiska trollkonster utförs!

Vi får följa med på en resan tillbaka i tiden då varken internet eller telefoner fanns i hemmet men på något sätt lyckas de alltid förmedla sina budskap landet igenom.

Det var en sommar 1930 och det allra första världsmästerskapet i fotboll skulle snart spelas, men eftersom det hölls i Uruguay så var resan över inte bara lång men kostsam för hela det italienska landslaget. Italien kunde därför inte delta utan fick hoppa över. Vad kunde familjen möjligtvis göra för att detta inte ska hända igen? Det tar hela 4 år av galna upptåg och magiska trollkonster innan nästa världsdsmästerskap skulle komma att spelas. Denna gången i Italien! Drömmarna gick i uppfyllelse. Ja det var ju inte heller lika enkelt på den tiden som idag när man enkelt kan hitta ett spelschema för Fotbolls EM online.

Hela 15 utomstående lag tog sig till landet och det var fest på gatorna landet runt under hela sommaren. Men det var samtidigt en ständig press då landets ledare Mussolini krävde att landet skulle vinna. Det intressanta i Robertos bok är att det är mycket fakta om denna tid men han har på ett kreativt sätt lyckats väva in övernaturliga händelser vilket gör läsningen ännu intressantare. Som när finalen spelades och de italienska spelarna fick ett telegram där det stod ”vinn eller dö”. (Detta hände på riktigt) Pappan får tillslut med sig hela familjen till att utöva små magiska konster för att laget ska vinna. Lyckligtvis vann Italien och det blev en folkfest utan dess like.

Det sägs att historien delvis är sann då mycket är taget från författarens farföräldrar men samtidigt härliga inslag av fantasy. Det är en intressant berättelse om historia, kultur, spel. Roberto lyckas alltid skriva med sådan inlevelse vilket gör att man inte vill lägga boken ifrån sig.

roberto