Intervju med J.K Rowling

j k rowling harry potter

J.K Rowling är en av dagens kändaste och rikaste författare som har sitt namn på totalt 15 böcker inklusive sju noveller av hennes kändaste verk Harry Potter. Väldigt få vet nog inte vem karaktären Potter är och fantasivärlden med trollkarler, häxor och magiska väsen. Född år 1965 hade J.K Rowling upplevt trasligt äktenskap, ekonomisk kris och deperession innan lansering av hennes första novell, Harry Potter och De Vises Sten (år 1997). Detta var en minst sagt en vändning i livet och år 2000 när de första tre böckerna i serien (Harry Potter och De Vises Sten, Harry Potter och Hemligheternas kammare samt Harry Potter och Fången från Azkaban) drog bokserien in 480 miljoner dollar. Såhär svarar storförfattaren på några frågor som hon gjorde till Aftonbladet:

j k rowling röda mattan harry potter

Konstruerar du hela historien först eller hittar du på vad som ska hända vartefter du skriver?

Grunden är klar men lite brukar jag lämna öppet. Det blir roligare att skriva då. Och jag har ingen uppritad karta över Hogwarts. Trapporna och korridorerna i skolan ändrar sig ju hela tiden. Men jag har en bra bild av hur det ser ut.

Var det svårt att hitta på namn till alla monstren?

En del har jag hämtat från gamla berättelser så dem behövde jag inte hitta på. I fjärde boken finns en del varelser som jag har fantiserat ihop själv. Det var riktigt kul!

Hur kom du på namnen på de olika personerna och de fyra elevhemmen på Hogwarts?

Gryffindor, Hufflepuff och de andra elevhemmen knåpade jag ihop på baksidan av en sådan där kräkpåse som finns på flyget. Att hitta på namn är bland det bästa jag vet. Jag samlar på ovanliga namn i en anteckningsbok så att jag kan välja något som passar när det behövs ett nytt.

J.K Rowling skrev Harry Potter böckerna

J.K Rowling gav i samma intervju ett par tips om hur man ska göra om man själv vill skriva och där nämnr hon bland annat att man ska läsa mycket för att då utöka sitt ordföråd samt se hur andra skriver. För att skriva en egen novell kan du skriva om sånt du känner till och om dina egna känslor, det är enkelt och kan bli detaljerat eftersom du vet vad du känner. Hennes sista och antagligen bästa tips är att bara börja skriva, J.K Rowling skrev sin första historia när hon var sex år, och kan hon så kan du!